bakken·Eten·healthylifestyle·plantaardig·Recepten·vegan·Voeding

Vegan vrijdag receptendag, vegan poffert

dagen32Het is vrijdag, tijd voor een vegan vrijdag recept! Deze keer laat ik jullie kennis maken met een typisch Gronings streekgerecht: poffert!

DSCN1875
poffert vorm

Poffert is een meelgerecht. Je kunt het eten als koek, toetje of maaltijd.  Wanneer je het als koek eet, is het lekker om er beleg op te doen zoals boter met suiker of pindakaas. Ik kreeg het bij m’n opa en oma altijd in een diep bord met warme melk en suiker. Volgens mij was het dan de maaltijd.  Het orginele recept is niet vegan, dus ik heb het aangepast.

 

 

DSCN1872Wat heb je nodig?

 • grote pan
 • poffertvorm
 • 500 gram meel
 • 1 theelepel bakpoeder (ik gebruik er 2 wanneer ik zwaar meel gebruik)
 • 200 ml plantaardige melk
 • 2 el lijnzaad + 6 el water
 • boter om de vorm mee in te vetten
 • paneermeel voor in de vorm
 • 100 gram gewelde rozijnen
 • halve appel, fijn gesneden

Hoe maak je het?

Smeer de poffertvorm in met boter en strooi er wat paneermeel in. Schud dit door de hele vorm en schud het overtollige meel eruit. Dit zorgt er voor dat je poffert minder gauw aankoekt en gemakkelijker te storten is.

Wel de lijnzaad met ’t water en zet in een ander bakje de rozijnen in warm water om te wellen. Meng in een mengkom het meel, de bakpoeder en het gewelde lijnzaad met de melk. Je krijgt een dik beslag, veel dikker dan bijvoorbeeld pannenkoekbeslag. Als het mooi gemengd is, voeg je de (afgegoten) gewelde rozijnen en de appel toe.  Doe het mengsel in de poffertvorm en sluit deze af met de bijbehorende deksel. De poffertvorm zet je in een grote pan en je voegt zoveel water toe dat de vorm voor 80% onder water staat. Deksel op de kookpan en breng t aan de kook. Als het kookt, zet je het zacht en laat je het vervolgens 2h lang doorkoken. Op deze manier stoom je de poffert gaar.

DSCN1877Als de poffert klaar is, haal je het uit de pan met kokend water. Laat het even staan, haal de deksel eraf en zet het op de kop op een houten plank. Soms valt de poffert er zo uit, soms moet je even schudden.  Je kunt nu kiezen hoe je t gaat eten, warm uit te vuistje of met melk. Of even laten afkoelen en het daarna opeten. DSCN1880

 

Advertenties

4 gedachten over “Vegan vrijdag receptendag, vegan poffert

  1. Dat weet ik niet. Het stoomt gaar in water en doordat je het afsluit gaat dat t beste en stroomt t niet over als het gaat rijzen. En hoe wil je een vorm zonder deksel met ringetje uit een pan kokend water halen? Misschien maar gewoon eens proberen. Laat je weten of t lukt?

   Like

Reacties zijn gesloten.