challenge·consuminderen·DIY·healthylifestyle·plantaardig·Plantaardige melk·Recepten·vegan·Voeding

DIY havermelk

Ik heb mij aangemeld voor het 100-100-100 project in de gemeente Groningen. Ik zie het als een mooie challenge en ondersteuning bij mijn zoektocht naar leven met minder afval.

afvalscheidingTer voorbereiding heb ik het eea gelezen en ook rondgekeken in m’n eigen huis & vuilnis. Wat gooi ik nou allemaal in de container? Ik kan geen restafval scheiden van groen. En gezien de hoeveelheid groen die we hier thuis eten, raakt die bak snel vol. Om veel producten zit plastic, restafval dus. Dit wordt niet apart opgehaald in deze gemeente omdat ze aangeven dat het vooraf scheiden duurder is dan achteraf.  In de container dus groen, plastic verpakkingen en kattengrit. Sporadisch ook klein klusafval, blik, afwasborstels, schuursponsjes en in de wintermaanden waxinelichthouders.

Ik ben gaan kijken wat ik hier zelf aan kan veranderen. Momenteel hou ik bij wat ik allemaal kan&wil veranderen, hierover komt t.z.t. een blog.  Voor nu heb ik een leuke DIY tip: maak je eigen plantaardige melk! Ik vond het simpel, grappig en het bespaart mij een pak gekochte plantaardige melk + dop per week.

Wat heb je nodig?

 • 125 gram havermout
 • liter water
 • blender
 • maatbeker
 • fles
 • kaasdoek
 • pollepel

Laat de havermout een paar uur weken in het water. De havermout wordt hier zachter door.  Doe de haver+water in de blender (in 1 of meerder keren, afhankelijk van de hoeveelheid die je blender aan kan) en meng het. Leg vervolgens een kaasdoek over een maatbeker en giet hier rustig de melk in. Roer door met een pollepel. In de kaasdoek blijven de grote stukken haver liggen(dat is heel weinig wanneer je de haver+water eerst mengt in de blender) en de melk sijpelt er door heen. Giet de melk over in een fles en zet dit in de koelkast. Het blijft een aantal dagen goed. Je hebt nu een liter havermelk gemaakt en de enige afval die je hebt, is de verpakking van de havermout. Maar als je die slim koopt, koop je ‘m met een kartonnen/papieren verpakking en dit kun je scheiden door het in de papierbak te doen.

Advertenties

3 gedachten over “DIY havermelk

 1. Ziet er inderdaad niet al te veel werk uit, misschien kan je het filteren zelfs achterwege laten als de blender goed fijn maalt? In België hebben we aparte inzameling voor PMD (plastiek, metaal en drankkartons), GFT (groente fruit en tuinafval), papier en rest. Maar afval voorkomen is natuurlijk nog beter dan recycleren en ik probeer mijn afval ook zoveel mogelijk te beperken.

  Like

  1. Daar heb je waarschijnlijk wel gelijk in! En dan goed schudden voordat je de melk gebruikt. Ik ga dat de volgende x proberen, nog eenvoudiger. Jullie scheiden je afval idd anders dan in Nederland. Leuk om die verschillen te leren!

   Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.