Afval

Bijna twee maanden geleden heb ik een blog geschreven over mijn deelname aan het 100-100-100 project . Ik heb me destijds aangemeld en ondertussen is het project ook echt begonnen!

Even kort: 100-100-100 staat voor het project waarbij binnen een gemeente 100 huishoudens 100 dagen lang streven naar 100% afvalvrij leven. In mijn geval is dit de gemeente Groningen.

Met een groot aantal deelnemers is dit project gestart op 9 februari met een gezamenlijke kick-off in het stadhuis.

Hoe gaat dit in de praktijk?  Elke week heb je een weekopdracht die je kunt doen. Denk aan opdrachten om je afval te fotograferen of het aantal geopende verpakkingen per dag te tellen. Terugkomende opdracht is het wekelijks wegen van je afval. Je vult al deze gegevens online in.

In mijn omgeving krijg ik positieve reacties of belangstellende vragen als ik aankom met m’n eigen koffiebeker, boodschappentas of een praatje maak waarin het ter sprake komt. Veel mensen vinden het ‘knap’. Maar na deze uitspraak volgt bijna standaard de vraag: hoe doe je dit dan? En vervolgens: lukt het ook?

Ik denk dat bewustwording heel belangrijk is. Elke stap die ik in de goede richting zet, is fantastisch. En van alles wat niet helemaal de goede richting op is, kan ik leren.  Win, win dus geen frustratie 🙂  Want eerlijk is eerlijk, we hebben elke week weer afval in de zak en een getal om in te vullen op de digitale weegschaal.

Hieronder een opsomming van een aantal tips die ik zelf toepas tijdens dit project:

 • zelf plantaardige melk maken ipv pakken
 • glazen verpakkingen zuivel kopen ipv pakken (bij Ekoplaza)
 • naar de markt voor groente, fruit en brood met eigen tassen
 • een GFT container aanvragen + mini gft bakje in de keuken geplaatst
 • kattengrit kopen wat in de gft container mag
 • coffee to go beker mee naar het station en werk
 • groenten in potten kopen voor de voorraad en deze potten hergebruiken
 • diepvries groenten in karton kopen ipv plastic
 • menstruatiecup
 • Schoonmaakmiddelen, douchegel etc vervangen door passende zepen als het op is
 • Herbruikbaar koffiefilter
 • vaker peulvruchten eten i.p.v vegan burgers uit de winkel
 • zelf koekjes bakken i.p.v verpakkingen met (hard) plastic

Waar loop ik tegenaan?

We zijn afgelopen week een mini moestuin gestart. Hartstikke leuk, lekker werken in de grond en plannen maken. Maar het geeft afval!  We moesten echt alles doen, het was nl een grasveld. En nogal nat grasveld. Dus afwatering maken met grind, boomschors strooien, bakken vullen met moestuinmix en meer grond. Al die dingen zitten in plastic!

Eigenlijk zit hier de grootste uitdaging: nieuwe producten (food en non food) aanschaffen en hierbij letten op de verpakking. Hoe minder er in de winkel om zit, hoe minder afval je in huis hebt. Niets kopen = geen (nieuw) afval. Maar goed, je moet wel eten 🙂 En medicatie en tandpasta is ook prettig en noodzakelijk.

afval-is-het-eindeLeuk om te weten is wel dat we ondanks ons afval onder het gemiddelde aantal kg’s zitten van de deelnemers van dit project. Beetje competitie is leuk 🙂 En we gaan door met het project en willen voor ons zelf een daling in het aantal kg’s afval zien gedurende het project.

Hoe kijk jij aan tegen het minder produceren van restafval?

5 reacties

 1. Interessant project, ik ben benieuwd naar de volledige resultaten! Ik probeer ons afval ook zo beperkt mogelijk te houden, de grootste winst kan ik nog halen door terug over te schakelen op wasbare luiers maar dat was helaas geen groot succes. We gebruiken ook vaak tomaat uit blik, weet jij of blik slechter voor het milieu is dan glas om te recycleren?

  Like

  • Ik zal bloggen over t vervolg 🙂 Ik weet niet wat t beste is voor het milieu, glas of blik. Ik weet dat we hier glas apart inzamelen en dat blik bij het restafval gaat. Voor mij is glas dus ‘beter’.

   Like

   • Hier belandt blik bij het pmd (platiek, metaal en drankkartons) en wordt dus gerecycleerd, net zoals glas. Maar dan nog kan het ene recyclageproces meer energie vragen dan het ander, geen idee dus wat best is. In jouw geval is het wel duidelijk, en Nederland moet beter gaan recycleren 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s