Halverwege de challenge, een update

Vandaag een update over de challenge die ik doe. Ik doe, zoals je misschien weet, mee met het project 100-100-100 in de gemeente Groningen. Hierover heb ik een tijd terug een blog over geschreven, die je hier terug kunt lezen.

We zitten op de helft! Hoe het gaat en wat ik er van vind, lees je in deze blog.

Hoe gaat het met het project?

Elke week vullen we de afvalmeter in, je weeg je zak met restafval en vult dit getal in op de website van het project. Daarnaast krijg je elke week een opdracht, variërend van het maken van foto’s van je oud papier tot het delen van tips.

afvalmeterHet wegen gaat goed, wekelijks hangen we de vuilniszak aan de ontvangen weeghaak en vullen dit gewicht in.  Het gewicht fluctueert wel, het is geen (rode) wekelijks dalende lijn.  Let ik dan niet goed op? Dat denk ik soms wel.  Maar eigenlijk komt het ook doordat je soms dingen weg móet gooien omdat ze stuk zijn. Een kapot fietsslot bijvoorbeeld, niets meer mee te doen, maar het weegt relatief veel.  Kan dit anders? Ik denk het wel. Je kunt namelijk ook afval naar de bult, pardon afvalbrengstation in het correct Nederlands, brengen.  Als je daar op de fiets heen gaat, kun je het zelfs gratis wegbrengen. Efficiënter is het om in je huis al deze spullen te verzamelen en in een keer weg te brengen. Maar daar zit voor mij een knelpunt. Ik vind dat ik geen ruimte heb in huis voor allemaal afvalbakken en zakken en wil m’n spullen snel kwijt kunnen.  En ik heb echt niet altijd zin om voor 1 ding helemaal naar de bult te fietsen. Dit resulteert dus in soms meer restafval.

Wat ook veel vulling geeft, zijn plastic flessen van schoonmaakmiddelen en doucheproducten.  Ik wil overstappen naar zepen zoals ook in m’n vorige blog beschreven. Ze zijn al in huis! Maar het oude moet eerst op, dus eerst geeft het afval. Vandaag heb ik de fles kalkreiniger leeggemaakt. Het is wel van Ecover, maar dat geeft eveneens afval.

Ik merk dat ik minder positief reageer op de vraag van anderen hoe ’t gaat. En waarom eigenlijk?  Het gaat niet perfect, we hebben nog steeds afval en dit had met beter nadenken/andere keuzes minder gekund.  Dus gaat ’t niet goed.  Eigenlijk saboteer ik de boel zelf. Ik heb namelijk gezegd dat het een proces is van bewustwording.  Ik leer in dit proces van alles over afval(vrij) en maak keuzes. Het is niet goed of fout, zo zwart-wit is het helemaal niet.  Maar ergens zou ik gewoon willen dat de weegschaal op 0 komt.  Dit schiet niet op en deze instelling helpt me niet. Bij deze, als je me hoort mopperen over t project en de hoeveelheid afval die ik nog maak, herinner me er even aan dat het een proces van bewustwording is 😉

postzegelcode-banner_tcm10-82868_w720En om positief af te sluiten, hier nog een paar praktische tips:

 • neem altijd een extra tasje mee in je gewone tas voor onverwachte aankopen/meer bibliotheekboeken dan gedacht etc.
 • gebruik fietstassen om je boodschappen & spullen in te vervoeren
 • ga naar de markt voor verpakkingsvrije groenten, fruit, brood
 • gebruik een afwasbare drinkfles, zoals bijvoorbeeld een (rvs) dopper en neem deze mee
 • ontvang korting op je koffie op het station als je je eigen to go beker mee neemt 🙂
 • bestel via de app of webstie van Post Nl je postzegel (code), scheelt je weer een velletje restafval
 • hergebruik papier/flessen voordat je ze (gescheiden) weggooit
 • kijk kritisch naar je spullen, maak op qua eten bijvoorbeeld wat je in huis hebt i.p.v snel in de supermarkt weer iets te kopen en uiteindelijk eten weg te moeten gooien
 • ruim je huis op, zo zie je wat je allemaal hebt en kun je kiezen of je spullen houdt of een andere bestemming geeft. Hierdoor heb je overzicht wat je hebt, én wat je eventueel nog écht nodig hebt en zou kunnen aanschaffen
 • bezoek de kringloopwinkel, om je spullen in te leveren maar ook om te kijken naar spullen die je nog nodig hebt ( ik heb er een fantastische zeef gevonden, a €0,80 ,die ik wekelijks gebruik voor het maken van mijn havermelk en wat veel beter bevalt dan het gebruik van een kaasdoek)

2 reacties

 1. Ik heb ook momenten dat ik heel erg mijn best doe en momenten dat ik denk, pff het wat maakt het uit het lukt toch niet. Zo gaat dat nu eenmaal he. Mijn moto dat ik probeer te onthouden is ‘alle beetjes helpen’. Veel succes nog en bedankt voor de goeie tips!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s