De Streekboer·Eten·Groen·review·Voeding·winkel

Groen doen: De Streekboer

De StreekboerDe Streekboer

Een tijdje terug werd ik door De Streekboer genoemd op hun Instagrampagina omdat ik daar vaste klant ben.  Hoog tijd om wederom iets op mijn blog te schrijven over dit mooie initiatief!

Wat is het ook alweer?

De Streekboer maakt online lokaal boodschappen doen mogelijk! Het is een initiatief waarbij boeren in een bepaald gebied (lokaal) hun producten kunnen aanbieden aan consumenten via De Streekboer. Jij als klant kunt wekelijks een bestelling doen uit de aangeboden producten. Voor dinsdag 10h besteld, woensdag na 15h af te halen is de regel die geldt voor het afhaalpunt waar ik heen ga.

Wat kost dat?

Je kunt bestellen met en zonder lidmaatschap. Het lidmaatschap kost €10,00 per maand en geeft je 25% korting op je bestelling.  Met het lidmaatschap ben je lid van de Streekboer familie. Dat geeft de boeren een kans op een stabiel inkomen en stabiele afzet.  De prijs die je betaalt voor je producten, gaat rechtstreeks naar de boeren.  Een mooie situatie, een eerlijke situatie voor boer en consument.

Wat eet je?

Je eet lokaal en seizoensgebonden. Het aanbod is kleiner dan in de supermarkt of bij een grote groentehandel.  Je hebt keus uit groente, fruit, noten, zuivel , vis, eieren, vlees, graan en brood.  Dat klinkt nog steeds als veel keuze he!

Kom je nog in een reguliere supermarkt Maaike?

Jazeker! Ik ben lid van de Streekboer familie en koop wekelijks groenten en fruit bij de Streekboer. Maar ik eet ook dingen die ik daar niet kan kopen zoals havermout, pindakaas, koffie, thee, chocolade, humus en plantaardige melk.   Of bananen, ook niet zo lokaal verantwoord.

De praktijk

Ik kijk op maandag op de website van de Streekboer en bestel altijd appels , soms ook ander fruit en verschillende soorten groenten.  Af en toe komt er een doosje eieren mee voor Henk.  De bestelling moet op dinsdag voor 10h binnen zijn en dan kan ik het woensdagmiddag ophalen bij de Welkoop. Ophalen zonder portemonnee trouwens, je betaalt met Ideal of een incasso.  Ik maak een eetplanning voor de hele week a.d.h.v. deze producten en vul het aan met extra groenten/fruit/vega etc van de markt of uit de supermarkt.

Perfect?

Het probleem met  ‘groener doen’ vind ik dat het zo groots is allemaal.  Heeft het wel nut dat ik stapjes zet? Want het is niet perfect en kan veel beter en bovendien zijn er fabrieken die zo vervuilend zijn dat mijn groene bijdrage voelt als minder dan die druppel op de gloeiende plaat etc etc. Dat voelt heel machteloos. Maar toch geloof ik dat alle beetjes helpen. Ik doe wat voor nu in mijn macht ligt. Gelukkig zijn er ook andere mensen/bedrijven die doen wat in hun macht ligt. En beetje bij beetje komt er verandering. De bewustwording wordt groter.  Voor mij is iig De Streekboer ook een stap die gezet is en waaraan ik als consument eenvoudig kan deelnemen door lid te worden en wekelijks daar eten af te nemen van lokale boeren (dit scheelt  veel afval, transport en verspilling).

Meer info?

Op de website van De Streekboer kun je heel veel informatie vinden over de achtergronden en praktische zaken rondom het bestellen.

 

 

Advertenties