Too good to go vs meiplasticvrij

De maand mei is al over de helft en ik heb me de afgelopen tijd extra bezig gehouden met het verminderen van plastic hier in huis.  Dit kwam door de challenge #meiplasticvrij.

Hoe gaat ’t tot nu toe?

Het is een uitdaging om minder plastic in huis te krijgen. Met de boodschappen let ik er op dat ik voor de onverpakte variant kies als deze bestaat.  Maar dat  betekent ook dat ik langs veel verschillende winkels moet voor m’n wekelijkse boodschappen. Met name zuivel is een hobbel.  In de supermarkt kan ik geen zuivel in fles vinden en daarom ga ik voor de yoghurt en vla naar de Ekoplaza.  Groente en fruit is geen probleem, dat lukt prima op de markt en ook wel bij de supermarkt .De Lidl is m’n favoriete supermarkt op dit gebied . Chips is altijd verpakt en dat heb ik in ’t begin vervangen door nootjes. Dat grapje werd een beetje duur 😉  Vlees en veganburgers zijn altijd verpakt, al kun je wel naar de slager voor vlees in je eigen bakje. Granen, peulvruchten etc kan ik ook goed zonder plastic krijgen. Bier zit in glas en zelfs eten voor poes bestaat in een kartonnen verpakking.  Als ik van de excel was, zou ik hele weekschema’s kunnen maken over wat ik waar koop en wat ik ga eten. Maar ik ben niet van excel, wel van de (wisbare)notitieboekjes.

M’n conclusie is dat het niet slecht gaat. Maar ik weet ook dat plastic alleen niet perse hét probleem is.  Uiteindelijk gaat het om meer, om het klimaat, om de belasting van de aarde.  En het verspillen van voedsel heeft meer impact dan het kopen van een in plastic verpakte komkommer of van yoghurt uit pak (al heeft zuivel van zichzelf al een hele impact maar ik kan niet voor de ander bepalen geen zuivel te nuttigen).

Tegen voedselverspilling

Eten weggooien vind ik echt heel erg zonde. Hier hebben we altijd een kliekjesdag en ik heb ook regelmatig leftovers bij de lunch. Soms heb ik iets gemist en gaat ’t alsnog de container in,maar dat komt erg weinig voor. Daar ben ik blij mee.

toogoodtogoww

Er bestaat sinds een tijd een app, toogoodtogo.  Via deze app kun je tegen betaling eten redden wat houdbaar is tot de dag van aankoop.  Dus ipv zelf eten te kopen, kun je ook via een app eten kopen wat anders zou worden weggegooid. Hoe tof is dat?  Vandaag heb ik een pakket gered bij de Jumbo in Assen. Ik kreeg bij t ophalen zelfs de vraag of ik een gewoon pakket wilde of een vegetarisch pakket. Wow! Ik koos uiteraard voor het laatste.

smartcaptureHet pakket zat vol met verpakte groenten, een stuk kaas, zuivel, nakd repen,brood en gebak.  Wel plastic dus, maar geen verspilling.

Praktisch

Voor mij komt het er op neer dat ik probeer zoveel mogelijk producten zonder (plastic) verpakking te kopen. Maar als er producten zijn met bijvoorbeeld 35% korting in de supermarkt die  anders worden weggegooid en die in je huishouden gebruikt worden, is dit een optie om ook te kopen.  Vooral omdat weggooien echt zonde is. En nee, door het kopen van deze producten hou je voedselverspilling niet in de hand.  De producten hebben een aparte (scan) code en zo wordt bijgehouden welke producten er met korting van de hand zijn gedaan en waarvan er in t vervolg minder van kan worden ingekocht.

Instagram

Ik heb op m’n instagram in de stories ook de vraag gesteld of volgers wel eens deze app gebruiken. Het antwoord was tof: bijna 80% van m’n volgers gebruikt deze app 🙂

En jij, ben jij een waste warrior? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s