Doe mee met de Slow fashion season

Slow-Fashion-SeasonAfgelopen maand is er een nieuwe challenge begonnen. Een challenge waarbij het niet kopen van kleding centraal staat.  Een challenge om bewustwording te creëren over je eigen shopgedrag en je bewust te maken van  (het leed) van de kledingindustrie en de milieu impact die het heeft op onze planeet.

Het doel was om 10000 mensen bij elkaar te krijgen die 3 maanden lang geen kleding zouden kopen.  Kledingruil en het aanschaffen van tweedehandskleding is wel toegestaan. Het mooie nieuws is dat dit aantal mensen gehaald én zelfs overtroffen is! Op dit moment loopt de challenge en kun je je niet meer opgeven, maar je kunt wel even verder lezen om te ontdekken wat ik vind en doe 😉

Fast fashion in de sale

Als je door de stad loopt, zie je overal kledingwinkels. Het lijkt ook alsof ze overal en altijd sale hebben en dat er deze week weer iets anders in de etalage hangt dan vorige week.  Het lijkt niet alleen zo, het is ook zo. In de wereld van de fast fashion verschijnt er zo ontzettend veel en zo ontzettend vaak nieuwe kleding.  En als zo’n nieuw, hip jurkje dan ook nog eens te koop is voor een paar euro, dan is het niet verwonderlijk dat je het snel afrekent en weer een nieuw kledingstuk hebt voor in je kast. Die waarschijnlijk uitpuilt als je vaak dit soort koopacties hebt.

pexels-photo-346746

Achter deze fast fashion schuilt een hele wereld. Een wereld waar je niet vrolijk van wordt als je weet onder welke omstandigheden mensen leven en mensen je kleren maken.  Voor mij was kennis hierover een zetje in de richting om (bijna) geen fast fashion te kopen en me te richten op fair fashion en duurzaamheid.   Ketens als de Primark en de Zara kan ik zonder moeite voorbij lopen. Maar zet me in de Hema neer en ik vind die printjes vaak echt heel leuk. En ze lijken ook voor m’n lijf gemaakt, past altijd.  Toch laat ik ze nu hangen. Juist doordat ik kennis heb over de wereld er achter. Een stukje bewustwording. De kledingindustrie is heel erg vervuilend en ik heb de keus om hier wel of niet aan mee te doen.

Nooit meer kleding kopen dan maar?

Nee, kennis wil niet zeggen dat  ik nooit meer iets koop. Als ik kleding koop, is het fair fashion of ik koop het bij de kringloopwinkel. Als je tweedehands kleding koopt. koop je een product dat al gemaakt is en wat bij jou een tweede leven krijgt. De impact van dit product is dus veel lager dan bij een nieuw geproduceerd item. Vies en muf die spullen van de kringloop? Nope, al ruikt  het soms wel wat stoffig maar he, daar heb je een wasmachine voor.  Het is goed om je bewust te zijn van je koopgedrag. Waarom koop je iets? Heb je het echt nodig, vind je dat je het nodig hebt of dat je het hebt verdient? Of loop je rond met een vervelend gevoel en fleur je op van iets kopen? Het is natuurlijk niet aan mij om te oordelen over andermans koopgedrag.  Maar het heeft mij persoonlijk wel geholpen om te kijken waarom ik iets wil kopen. Kleding koop ik ondertussen bewust, niet meer impulsief.

Kennis

Om meer kennis op te doen over fair fashion of juist over de (fast fashion) kledingindustrie, ben ik gaan lezen, kijken en bezoeken. Wist je dat er regelmatig Fair Fashion Festivals worden georganiseerd? Voor mij was het bezoeken van zo’n festival een eerste zetje.  Ik ben iemand die vooral luistert en zich niet zomaar overal in mengt. Zo’n stille, zeg maar 😉 Ik ga graag naar een lezing en laat op deze manier nieuwe kennis tot me komen.  En wil je liever zonder andere mensen kennis vergaren ? Kijk dan eens op netflix naar bijvoorbeeld the true cost of lees een boek.

Doe jij mee?

Doe jij dit jaar mee aan de Slow Fashion Season? Ik wel en daarmee maak ik deel uit van een groep mensen die t/m 21 september geen nieuwe kleding koopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s