Hoe veganiz je een recept?

allerhande_ctaBladerend door de Allerhande zie ik allemaal lekkere recepten en mooie plaatjes voorbijkomen. Ik wil graag aan de slag in de keuken hierdoor! Veel van de recepten bevatten dierlijke producten.  Die gebruik ik niet en meestal veganiz ik een recept.  Zomaar producten weglaten komt het eindresultaat meestal niet ten goede.  Maar hoe doe ik het dan? Dat leg ik hier onder aan je uit.

 

 

Stappenplan om recepten te veganizen

Kijk eerst welke dierlijke producten er in het recept staan en kijk vervolgens naar hun functie.  Roomboter is eenvoudig, dat kun je gewoon 1 op 1 vervangen door plantaardige margarine. Maar met bijvoorbeeld ei komt het preciezer. Een ei heeft vaak de functie van binden, emulgeren, rijzen of textuur te geven.  Zuivel kun je ook vaak 1 op 1 vervangen, behalve karnemelk . Daar moet je bij  de plantaardige melk  nog een eetlepel appelazijn toevoegen.

pexels-photo-2377164

Hoe vervang je

  • boter

Roomboter kun je eenvoudig en zoals genoemd 1 op 1 vervangen door een plantaardige boter. Het enige waar je rekening mee moet houden is de vervanging door kokosolie.  Als je dit gebruikt als roomboter vervanger, kan je recept anders uitvallen. Kokosolie heeft een ander smeltpunt dan roomboter (daarom is je pot kokosolie ook vloeibaar in de zomer en vast in de winter) en geeft wat minder stevigheid aan je baksel. Persoonlijk gebruik ik het om in te bakken en in kleine hoeveelheden soms in baksels, maar nooit het volledige gewicht.  Het is wel perfect om crumble mee te maken, het smelt namelijk wat als je het met havermout mengt met je handen.

becelLet op de smaak van boter. Je hebt van Becel Puur ook plantaardige boter, maar dit geeft een andere smaak aan je baksel dan zo’n blok plantaardige margarine. Persoonlijk vind ik die wel heel erg lekker in een pecantaartje, maar te kostbaar voor bijvoorbeeld een appeltaart. Daar proef je het namelijk weer niet in terug. 

  • honing

Honing geeft een zoete smaak aan je gerecht. Dit kun je vervangen door agavesiroop op ahornsiroop. Deze laatste geeft meer een caramelachtige smaak die je moet passen én is wat donkerder van kleur wat van invloed kan zijn op de eindkleur van je baksel. Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden. 

  • melk,yoghurt,room etc

Het schap plantaardige, met name houdbare, melk is behoorlijk groot. Je hebt bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk sojamelk,havermelk en de melk is al dan niet speciaal voor het maken van cappuccino’s (barista variant). Zelf kies ik ten eerste voor een ongezoete variant omdat dit gezonder is én omdat het daarmee weinig invloed heeft op de zoetigheid van je baksel. 

Naast melk bestaat er ook plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld van Alpro Soja of van Provamel. Het best verkrijgbaar en betaalbaar is plantaardige yoghurt op sojabasis, maar je kunt er ook voor kiezen om kokosyoghurt of haveryoghurt te kopen. Besef ook hierbij dat met name de smaak in de kokosyoghurt kan overheersen en dat de textuur verschillend is. Zelf kies is voor de ongezoete sojayoghurt. 

Laatst had ik gecondenseerde melk nodig en ook dit bleek vegan te bestaan! Gewoon bij de Jumbo, gecondenseerde kokosmelk is het dan. 

Room kun je vervangen door sojaroom of zachte tofu.   En wist je dat er ook plantaardige slagroom in een spuitbus bestaat?  Gewoon van het AH huismerk en goed verkrijgbaar.  Hier is de eerste bus al opgemaakt bij de huisgemaakte appeltaart !

Bij alle zuivelvervangers kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden als in het recept.  Easy peasy dus!

  • eieren

Eieren hebben een verschillende functie en afhankelijk van die functie bepaal je hoe je het gaat vervangen.  Vaak als er 2 of meer eieren gebruikt worden, wordt het ei als rijsmiddel gebruikt.  Wordt er 1 ei gebruikt, dan is dit meestal als bindmiddel. 

Ei als bindmiddel kun je vervangen door 2 el zetmeel te mengen met 2 el water; 3 el lijnzaad te mengen met 3 eetlepels lauw water; 60 gram zachte, gepureerde tofu;  of 60 gram fruit/groentemoes naar smaak.

Ei als rijsmiddel kun je vervangen door 1  el azijn te mengen met sojamelk om deze te stremmen of door 60 gram zuivelvrije yoghurt

Ei als extra vocht in gebakken voedsel kun je vervangen door 60 ml kokosmelk ; 60 gram vruchten- groentenmoes of 1 tl olie gemengd met zuivelvrije melk

Banaan leent zich goed ter vervanging van ei. Een halve banaan per ei kun je rekenen, maar dit proef je terug. Mocht je niet van banaan houden, zou ik dit niet doen. 

  • gelatine

Gelatine zorgt er voor dat bijvoorbeeld je kwarktaart opstijft. Wil je een vegan kwarktaart maken? Gebruik dan vegan kwark of dikke vegan yoghurt en vervang de gelatine door agar-agar. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel agar agar je nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid kwark .

davDit is een vegan variant van de kardemompeer taart die in de laatste allerhande staat!

 

 

In deze blog heb ik me vooral gericht op het bakken van zoete zaken. Een andere keer zal ik schrijven over het veganizen van hartige taarten en andere producten waarmee je je maaltijd kunt veganizen. 

Ik ben benieuwd of je hierdoor geïnspireerd bent om eens je vaste baksel te veganizen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s