10 dingen die ik niet meer koop

Ik ben door Mariska van Mariscasa gevraagd een post te maken over 10 dingen die ik niet meer koop. De reden waarom ik het niet meer koop, kan verschillen. Hierover lees je meer in deze blog.

1. Vlees

undefined

Meer dan 5 jaar geleden besloot ik om plantaardig te gaan eten. Voor mezelf kocht ik geen vlees meer, voor m’n partner af en toe.  Dat af en toe is nu verandert naar nooit. Hij eet ook minder vlees en als hij het eet, kiest hij het zelf uit. Stiekem is hij gewoon voor 95% vegetariër, hij weet het alleen nog niet ;

2. Kaas

Zoals heel veel mensen, leek het me zo lastig om kaas te laten staan als je plantaardig gaat eten.  Ik hoor dat het voor veel mensen de blokkade is om dan maar helemaal niet vegan te gaat eten. Ik kan ook best zwart/wit zijn in voeding en ben ook van de een op de andere dag plantaardig gaan eten.  Maar ik vind dat het ook wat genuanceerder mag.  Stel dat kaas je belemmert om plantaardig te gaan eten. Dan eet je toch zoveel mogelijk plantaardig, op kaas na? Alle beetjes helpen en beter een grotendeels plantaardig eetpatroon met kaas, dan een eetpatroon volledig gebaseerd op vlees ,eieren en zuivel. Hier eten we nu de plantaardige kaas van Violife. Het heeft niet de smaak en sensatie van oude kaas, maar op een tosti of een cracker vind ik het heerlijk.  En het is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt, lekker handig.

3. Zuivel

Ook dit past in het lijstje van dingen die ik niet meer koop sinds ik plantaardig eet. Spreekt wel voor zich ondertussen.

4. Plastic flesjes

Ik koop geen kleine plastic flesjes meer sinds ik m’n dopper heb. En dat is al heel veel jaar! Het is een kleine moeite om even thuis je flesje te vullen voordat je op pad gaat. En onderweg kun je ‘m eenvoudig bijvullen als dit nodig is. Ik heb er ook een sportdop bij en zo drink ik ook tijdens het trainen uit deze fles.

5. Plastic tasjes voor je groente en fruit

Als ik boodschappen doe, ga ik altijd met m’n kleine stoffen tasjes heen. Hierin stop ik los fruit en groente en daarmee voorkom ik dat ik plastic zakjes van de rol in de supermarkt afhaal. Nu begint het normaler te worden, maar in t begin had ik hierover vaak gesprekken met cassieres. Dat was wel leuk.

6. Plastic bekers en rietjes

Ik kocht vaak voor kinderen wegwerp bekertjes en rietjes. Leuk motiefje, feestelijk en handig want het kan niet kapot vallen. Kinderen zijn hartstikke welkom hier, maar ze krijgen geen wegwerp beker meer. Ik heb speciale kinderbekers die niet breken en ik heb rietjes die in de vaatwasser kunnen. Ook super handig voor mezelf, want ik drink graag een smoothie of een sapje en het is voor het behoud van je tandglazuur beter dit met een rietje te drinken.

7. Wattenschijfjes

Ik gebruik niet veel make-up, maar verzorg m’n huid wel goed. Daar hoort ook een tonic bij en als ik wel oogmake-up gebruik gaat dit er voor t slapen gaan ook weer af.  Ook een kleimasker kan ik erg waarderen. Ongemerkt gebruik je dan per dag toch minimaal 2 watjes en in geval van make-up en een masker nog meer. Best jammer eigenlijk, dat gebleekte watje wat je eenmalig gebruikt.  Gelukkig zijn er ook wasbare watjes. Er staat een glazen potje met die watjes in de badkamer en na gebruik doe ik ze meteen in een waszakje. Als het tijd is voor de handdoekenwas, gaat het zakje mee. Want geloof me, je wilt ze in een zakje doen!  Ik heb witte en zwarte watjes en kan ‘t aanraden om je mascara te verwijderen met een zwart watje. Dat heb ik in t begin niet gedaan en nu zijn sommige witte watjes groezelig.  

8. Shampooflessen

De meeste mensen wassen hun haar met shampoo. Dat zit vaak in grote, plastic flessen. Ik gebruikte ook flessen shampoo. Als ze leeg waren, gooide ik ze weg omdat ik niet wist wat ik er anders mee kon doen.  Maar er is een alternatief zonder fles en zelfs zonder plastic!  Een shampoo bar, het is eigenlijk een stukje zeep voor je haar. En net als met zeep, heb je veel verschillende geuren en werkingen.  Ik vond het even zoeken naar een fijne shampoo, maar ben nu helemaal fan. Op dit moment gebruik ik een shampoobar van Lush. In aanschaf vind ik dat dan prijzig, maar ik doe bijna een jaar met z’n blokje en dan is het weer net zo duur als bijvoorbeeld Andrelón.

9. Scheermesjes

Je kent ze wel, van die goedkope roze scheermesjes van bijvoorbeeld de Action. Ze doen goed werk, maar gaan niet lang mee en bestaan uit plastic.  De savety razor is een duurzaam alternatief voor deze roze plastic dingen. Het is een scheermes waarvan je het mesje kunt vervangen en niet het hele scheermes weg hoeft te gooien.  Het mes is niet flexibel en je moet er ff handigheid in krijgen. Ik vreesde voor wondjes, maar als je even rustig aan doet en werkt met een scherp mes, gebeurt dit niet.

10. Fast fashion

De kledingindustrie is een wereld apart. Er wordt gesproken over fast fashion met als tegenhanger slow – of fair fashion. Ik heb een aantal documentaires gezien over de verschrikkingen van fast fashion en heb besloten dat niet te supporten door die kleding te kopen. Ik kies er voor om kleding 2e hands te kopen via bijvoorbeeld de kringloop of apps zoals Vinted.  Het kopen van 2e hands kleding is duurzaam. Soms kan ik iets niet vinden, of wil ik het graag nieuw. Dan kies ik er voor om dit aan te schaffen van duurzame merken.

Heb jij ook dingen die je in de loop der tijd niet meer koopt omdat bijvoorbeeld je gedachten en gedrag zijn verandert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s