Nieuwe plantaardige yoghurt in de supermarkt

Het is toch echt wel een feestje als je momenteel in de supermarkt op zoek gaat naar bewerkte plantaardige producten! Er is zoveel keuze! Sinds kort zijn er nieuwe burgers van Vivera (hallo kroketburger) te koop, kun je met behulp van dr Oetker een vegan brownie maken en er is een nieuw tijdperk aangebroken in het zuivelschap. Ik heb drie nieuwe bekers met plantaardige yoghurt gekocht en zal je meenemen in m’n ervaring.

Plantaardige zuivel

Plantaardige zuivel heeft een andere basis dan zuivel van het dier. De smaak is ook anders, net zoals de voedingswaarde. Plantaardige zuivel kan gemaakt zijn van soja,kokos,rijst,noten of haver. Ik heb een blog geschreven over vegan ontbijten met yoghurt,fruit en muesli. Waar plantaardige zuivel in eerste instantie vaak werd gemaakt van soja, zijn er nu steeds meer varianten in opkomst zonder soja. Handig als je een allergie hebt voor soja of de smaak niet kunt waarderen.

Voedingswaarde van plantaardige zuivel

De voedingswaarde van plantaardige zuivel verschilt per soort en verschilt ook van zuivel van de dieren. Ik heb 3 bekers gekocht en zet hieronder de voedingswaarden zodat je ze met elkaar kunt vergelijken.

Voedingswaarde
per 100 gram
Oatly havergurt greek styleOatly havergurt aardbeiBeleaf mango en passievrucht
Energie145 kcal101kcal104 kcal
Vetten10 gram3.2 gram5.2 gram
Koolhydraten10 gram16 gram11 gram
Eiwitten3,3 gram1.4 gram2,1 gram
Extravitamine d, b12,calcium en jodiumvitamine d,b12, calcium en jodium
voedingswaarde plantaardige yoghurt

De smaaktest

Ik heb alle drie de smaken geproefd en ook laten proeven. We hebben allemaal een andere voorkeur, dus een beker voor onszelf 😉

  • Oatly havergurt greek style is een germenteerde yoghurt op basis van haver. De substantie is heel erg dik (soort net te dikke pap) en heeft een zurige smaak zoals hoort bij yoghurt. Ik moest even wennen aan het zure, maar na 1 hap heb ik deze beker in m’n armen gesloten. Nou ja, leeggegeten dus. Het frisse van yoghurt is iets wat vaak ontbreekt in plantaardige zuivel en wat ik wel kan waarderen. Voor mij is dit echt n topper voor af en toe. Je koopt deze yoghurt bij de AH voor 2,79 voor een beker van 400 gram.
  • Oatly havergurt aardbei is ook een gefermenteerde yoghurt op basis van haver. In tegenstelling tot de greek style is deze juist dun en komt de aardbeiengeur je tegemoet. Het is een gladde, roze substantie. Persoonlijk hou ik niet van spullen met aardbeien er in dus deze is na 1 proefhap doorgeschoven naar Henk. Tot zijn grote vreugde, want hij vond deze juist heel erg lekker, fris en smakend naar aardbeien. Ook deze beker koop je voor 2,59 bij de AH.
  • Beleaf is een gefermenteerde yoghurt op basis van amandelen. Perfect als je houdt van de amandelsmaak. Ik heb de smaak mango & passievrucht geproefd. Het deed me denken aan die bekers yoghurt van de koe met maracuja. Ook deze yoghurt heeft een dunne substantie. Ik moet daar even aan wennen omdat ik sojayoghurt gewend ben wat net wat dikker is. Ik vind de smaak zoet, maar wel heel erg lekker. Ik heb gezien dat mensen deze smaak ook verwerken in de cake. Dan heb je een tropisch feestje naast de thee 🙂 Deze smaak kun je ook bij de AH kopen voor 2,99 voor een beker van 350 gram.

De lekkerste plantaardige yoghurt

Voor mij steekt de Greek Style van Oatly er met kop en schouders bovenuit. Ik vind de smaak en de dikke textuur echt heerlijk en het combineert goed met fruit, vruchtenspread of muesli. Ik vind de prijs wel hoog in vergelijking met zuivel van een dier. Gelukkig zijn ze ook regelmatig in de bonus. In de week van deze blog is het zelfs 1+1 gratis. Je begrijpt dat ik even ruimte heb gemaakt in de koelkast. Ik vind het zelf super tof dat steeds meer bedrijven inspringen op de vraag naar plantaardige varianten en dat dit zo toegankelijker wordt. Plantaardig eten is de toekomst. Zelf vind ik dat fruit,groenten, haver, rijst enz de basis moet zijn van een gezond eetpatroon en dat de bewerkte producten voor af en toe prima. Het is een extraatje en geen basis.

Ben jij al bekend met plantaardige yoghurt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s