Tips om duurzamer te leven met een baby

Een grote vervuiler

Ik ben gek op onze baby, dat staat buiten kijf. Hij is zo leuk, zo lief en het is fantastisch om te zien en te merken hoe hij vanaf moment 1 bij ons gezin hoorde. Ondertussen is hij 3 maand oud en we hebben samen heel veel genoten, geleerd, gelachen en ook gehuild. Want hoe fantastisch ik het ook vind, soms is het ook gewoon even moeilijk. Deze blog gaat niet over de emotionele kant van het hebben van een baby. Deze blog gaat over de vervuiling die een baby met zich meebrengt en hoe je dit als ouder kunt beperken als je dat wilt en kunt.

Een vervuiler dus, dat lieve schattige wezentje dat zo leuk lacht als hij weer gepoept heeft. Een baby draagt luiers. En veel ook. In t begin droeg hij zeker 10 a 12 luiers per dag. Ondertussen zijn het er zo tussen de 6 en de 8 per dag. Hij droeg wegwerpluiers van t Kruidvat. Die deden meestal prima hun werk. Maar vulden ook de luieremmer en de container. Onze container zat nooit vol na 2 weken. Maar nu met de baby was het proppen. Een baby levert per maand zo’n 22 kilo aan luierafval op. Ik begrijp nu waarom de container zo vol zit.

Dé oplossing tegen de berg luiers

Toen er in m’n hoofd wat meer ruimte kwam en ik mijn kindje en zijn poep&plas gedrag wat beter leerde kennen, was het tijd om te zoeken naar een oplossing voor deze berg luiers. Het ging me tegenstaan, deze stinkende berg. Ik kwam uit bij wasbare luiers. Online heb ik veel research gedaan en ik heb advies gevraagd bij Musjes in Groningen. Daar kreeg ik goed advies. Helaas hadden ze de luiers van mijn voorkeur niet op voorraad en heb ik daar alleen de overbroekjes gekocht. Omdat ik wist wat ik wilde, kon ik heel gericht zoeken op marktplaats naar 2e hands luiers. Ik kon m’n geluk dan ook niet op toen ik online een moeder trof die haar luiers verkocht. Ze woonde in de stad en binnen een uur had ik de luiers in huis.

Een selectie van de Totsbots luiers

Totsbots

Ik heb een hele stapel luiers gekocht van het merk Totsbots. Mooie kleurtjes, leuke printjes. Waar je natuurlijk niets van ziet als de baby het draagt, want er komt dan nog een overbroekje overheen met minstens zo’n leuk motiefje. Maar goed, het oog aan de waslijn wil ook wat 😉

Poep aan de handen en in de wasmachine

Ja die poep he. Die komt echt uit je baby en ja, dat komt ook wel eens aan je handen. Vooral als je baby alleen nog vloeibaar eten krijgt, zijn er nog geen drollen. Die komen op zo’n inlegvel die je kunt weggooien. Maar die moet wel ff uit de luier gehaald worden, met je handen. En soms zit er ook poep naast het inlegvel , netjes op je luier dat dan weer wel. Dat velletje komt dus in de prullenbak en de luier gaat in de wasmachine. Met allemaal andere luiers, een luierwas. Ze zitten in een wasnet en je raakt alleen dat net aan. Dat is soms wat vochtig van de natte luiers, dus daarna ff goed je handen wassen. Eerst even in de voorwas zodat het dikste vuil eruit gaat. Dan gaat de relatief schone was naar t volgende programma en was je de luiers. Die hang je vervolgens op te drogen en dan kun je ze vouwen voor de volgende ronde.

Wasbare luiers droog je het beste aan de lijn ipv in de droger , ook veel duurzamer

Wasbare luiers zijn veel werk en ze zijn duur

De naam zegt het al, wasbaar moet je wassen. En ja, dat is meer werk dan een pak van de kruidvat openmaken. Al kost het ook tijd om die te kopen en weer naar de container te brengen, wasbaar kost je meer tijd. Het verschonen zelf gaat eigenlijk net zo snel. Maar je hebt wel om de dag of om de 2 dagen een was te draaien. En op te hangen en weer op te vouwen. Ik heb die tijd er graag voor over.

Ik ging rondneuzen en kwam uit op totaal pakketen van rond de €1000,00. Dat vind ik een hele grote investering. Uiteindelijk schijnt dit goedkoper te zijn dan jaren wegwerp, maar je moet het maar wel ff ophoesten. Gelukkig zijn er ook veel luiers 2e hands te krijgen. Nog wat duurzamer en goedkoper. Uiteindelijk heb ik nu 26 luiers, 4 overbroekjes, 2 nachtbroekjes, 2 luieremmers met wasnet en een vel inleggers (die je een aantal keren kunt gebruiken in geval van plas) en een wetbag voor onderweg voor €300,00 gekocht.

Ik ervaar geen euforie als ik die gekleurde luiers aan de lijn heb hangen. Was blijft voor mij was. Maar minder afval maakt me wel blij, net als de wetenschap dat dit beter voor het milieu is. En een bijkomend voordeel voor de baby is dat hij geen luieruitslag heeft!

Heb jij ervaring met wasbare luiers? Of heb je er vragen over? Ik ben er benieuwd naar!

4 reacties

  1. Hoi! Dapper dat je de uitdaging aangaat! Ik heb ook wasbare luiers gebruikt voor mijn dochter. Mijn ervaring is dat op den duur de poep te veel wordt… en dus ging ik toch over op milieuvriendelijkere wegwerp luiers.
    Een volgende stap die we namen was moeite te doen om vroeg aan zindelijk worden te werken. Daar zijn ook interessante ervaringen en tips over te vinden! Mijn oudste was anderhalf en de tweede was 2 jaar toen ze zindelijk waren overdag. Dat scheelt luiers, veel geld en veel werk 😃

    Geliked door 1 persoon

    • Bedankt voor je reactie, leuk! Het schijnt dat kinderen die wasbare luiers aan hebben ook sneller zindelijk worden. Ben benieuwd. Ik ga me daar tzt in verdiepen. Wat fijn dat het gelukt is jouw kinderen zo jong overdag zindelijk te hebben.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s